Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΛΜΕ-ΟΛΜΕ 2022 - Θέσεις της παράταξης μας

Συναδέλφισσες / συνάδελφοι

Τα τελευταία χρόνια, ως εκπαιδευτικοί, βιώνουμε την απόλυτη απαξίωση του κλάδου, πίσω από την οποία δε μπορούμε παρά να υποθέσουμε ή και να αναγνωρίσουμε την πρόθεση να πληγεί η δημόσια εκπαίδευση. Ένα αγαθό που μαζί με τη δημόσια υγεία αποτελεί δείκτη ποιότητας ενός κράτους αν θέλει να ονομάζεται κοινωνικό. 

Η μείωση του εισοδήματός μας είναι το λιγότερο, καθώς όλη η κοινωνία κάθε μέρα και περισσότερο οδηγείται σε οικονομική εξαθλίωση. Επαγγελματικά δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με σημαντικούς κοινωνικούς αγώνες έχουν υποχωρήσει ( σύνταξη, ασφάλεια, περίθαλψη κτλ). Το νομικό πλαίσιο μας αφήνει ακάλυπτους, καθώς γινόμαστε κυματοθραύστης κάθε δυσπραγίας, η ανεξέλεγκτη λειτουργία του αντίστοιχου ιδιωτικού τομέα μας βάζει μπροστά σε ηθικά και πρακτικά διλήμματα. 

Οι υλικοτεχνικές υποδομές, τα εγχειρίδια, τα προγράμματα κάθε άλλο παρά υποστηρικτικά και ενισχυτικά είναι για το έργο μας. Το ήδη εδώ και πολλά χρόνια εξετασιοκεντρικό σύστημα που έχει ταλαιπωρήσει γενιές μαθητών και τις οικογένειές τους όχι μόνο δεν υποχωρεί αλλά ενισχύεται με την επιβολή της τράπεζας θεμάτων, σε χρόνο άκαιρο και χωρίς να προηγηθεί γόνιμος διάλογος για το θέμα αυτό. Οι όποιες θεσμικές αλλαγές γίνονται «κεκλεισμένων των θυρών» , χωρίς και πάλι να προηγηθεί σχετικός διάλογος με τον κλάδο. 

Η πανδημία μας έφερε μπροστά σε νέα στοιχήματα, που αντιμετωπίσαμε (εκπαιδευτικοί και μαθητές) χωρίς ουσιαστική στήριξη από το υπουργείο, το οποίο απαίτησε από μας πρακτικά μέσα και γνώσεις που δεν παρείχε, παρά μερικώς και εκ των υστέρων. 

Κοιτάζοντας δίπλα μας βλέπουμε μια κοινωνία συνεχώς να φτωχοποιείται, αδύναμη και πιθανόν απρόθυμη να αντιδράσει, καλύπτοντας μερικές από τις ανάγκες της με επιδόματα. Άνθρωποι εργαζόμενοι αδυνατούν πλέον να καλύψουν τις ανάγκες τους και οδηγούνται στην απελπισία και την απόγνωση. 

Οι πιο άτυχοι, οι νέοι μας, λαμπρά μυαλά, το μέλλον της πατρίδας μας, αδυνατούν να υλοποιήσουν το μέλλον που έχουν σχεδιάσει ( και το οποίο έχει στοιχίσει ηθικά και υλικά και στους ίδιους και στις οικογένειές τους), τουλάχιστον εντός του πλαισίου που τους προσφέρει η πατρίδα τους. Πρόκειται για μια τραγική οπισθοδρόμηση, που μας γυρίζει δεκαετίες πίσω, όταν οι Έλληνες αναζητούσαν σε άλλες χώρες επαγγελματική αποκατάσταση, που θα τους έδινε την δυνατότητα να σταθούν στα πόδια τους, να κάνουν οικογένεια, να δημιουργήσουν. Μόνο που αυτή τη φορά φεύγει από τη χώρα το πιο εξειδικευμένο και καταρτισμένο επιστημονικό - εργατικό δυναμικό, για το οποίο έχει γίνει ήδη μια σημαντική επένδυση, άρα η απώλεια και το κόστος είναι διπλά. 

Από την άλλη μεριά χιλιάδες λαθρομετανάστες αντιμετωπίζονται άναρχα και σπασμωδικά από την πολιτεία, δημιουργώντας ανησυχίες για το μέλλον αυτής της χώρας. 

Η κυβέρνηση, περιβαλλόμενη από ένα ευφάνταστο πέπλο αριστείας, σε σχέση με το οποίο αυτοακυρώνεται και αυτοεκτίθεται σε κάθε της βήμα, προβάλλει ένα ιδανικό πρόσωπο, αρκετές φορές ανώτερο κι από άλλες αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, με δηλώσεις εκτός τόπου και χρόνου και σε πολλές περιπτώσεις αλληλοσυγκρουόμενες, προκαλώντας τη θυμηδία και συνεχίζοντας απτόητη και με κομπασμό την καταστροφική της πολιτική. 

Θεωρούμε ότι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε -ως κλάδος με ανθρώπους μορφωμένους, ανθρώπους με ενσυναίσθηση, που βιώνουν οι ίδιοι την κατάσταση, αλλά την επιβεβαιώνουν και μέσα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές τους και οι οικογένειες τους - είναι να στείλουμε ηχηρό μήνυμα δυσαρέσκειας, με την ελπίδα ότι ίσως το λάβουν και αλλάξουν πολιτική. 

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και οι συνάδελφοι της φιλικά διακείμενης παράταξης στην κυβέρνηση είναι αντίθετοι με την πολιτική της. Ωστόσο θεωρούμε πως επιβάλλεται να είναι ο δίαυλος μέσω του οποίου το μήνυμα δυσαρέσκειας και των εκπαιδευτικών θα φτάσει στα βαρήκοα ώτα των κυβερνώντων.

Μένουμε ανεξάρτητοι από κόμματα και πολιτικούς σχηματισμούς, γιατί κανένας τα τελευταία χρόνια δεν μας έδειξε έμπρακτα ότι ενδιαφέρεται για μια σύγχρονη και δημόσια παιδεία, για σύγχρονα και λειτουργικά σχολεία, για μαθητές και καθηγητές που ζουν αξιοπρεπώς και μπορούν να προγραμματίσουν το μέλλον τους. 

Είμαστε δίπλα στους συναδέλφους, που τιμούν με τη δουλειά τους, με υπομονή και αυταπάρνηση, κόντρα σε κάθε αντιξοότητα, το σχολείο και τους μαθητές τους και κυρίως την επαγγελματική τους αξιοπρέπεια, που βάλλεται εσκεμμένα και συστηματικά. 

Στηρίζουμε και θα στηρίζουμε κάθε δίκαιο αίτημα του κλάδου και είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια προσωπικής εκμετάλλευσης του ρόλου του συνδικαλιστή, που χρησιμοποιείται ως εφαλτήριο για να υπηρετήσει μελλοντικές, άσχετες με τις πιεστικές ανάγκες μας, φιλοδοξίες. 

Καταλήγοντας, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι στόχος μιας δημοκρατίας είναι να ευημερούν οι πολίτες της και όχι τα νούμερα. Είναι αδήριτη ανάγκη ο πολίτης να αισθανθεί την ασφάλεια ενός κοινωνικού κράτους και όχι την απειλή μιας ομάδας καρεκλοκένταυρων, που στοχεύουν στα κέρδη και στην ευημερία των πολυεθνικών και των ολίγων.

 

 

                             ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

https://enotita-kathigitwn.blogspot.com/

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου