Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Ανακοίνωση που δεν έτυχε έγκρισης από το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ-Ι

Ανακοίνωση για τα νέα μέτρα

Συναδέλφισσες συνάδελφοι,

Με τη σημερινή δήλωση της Υπουργού Παιδείας, η ίδια «μένει στην ίδια τάξη».

Θα περίμενε κανείς ότι η υπουργός θα φρόντιζε με κατάλληλες ενέργειες και δηλώσεις να αμβλύνει το κλίμα έντασης που υπάρχει στα σχολεία και τις καταλήψεις.

Αντίθετα, με τη σημερινή της δήλωση ρίχνει λάδι στη φωτιά των καταλήψεων  και δυστυχώς θα καταφέρει το αντίθετο από αυτό που ή ίδια επιδιώκει.  Η αντίδραση των μαθητών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Η  υπουργός φαίνεται να αγνοεί το θεσμικό πλαίσιο σχετικά με την αναπλήρωση των  χαμένων διδακτικών ωρών.

Για την  αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών ισχύει η κοινή υπουργική απόφαση του Μαΐου του 2019.  Σύμφωνα με αυτή σε περίπτωση απώλειας διδακτικών ωρών αξιοποιούνται σχολικές γιορτές, περιορίζονται οι εργάσιμες ημέρες των πολυήμερων εκδρομών και περικόπτονται περίπατοι και εκδρομές. 

Τα δύο τελευταία λόγω covid δεν ισχύουν πλέον.  Άρα ο μόνος τρόπος για να γίνει αναπλήρωση χαμένων διδακτικών ωρών είναι η αξιοποίηση των σχολικών εορτών.

Η αναφορά στα Σάββατα δείχνει ότι η υπουργός αγνοεί το θεσμικό πλαίσιο το οποίο μόλις πριν από λίγους μήνες, το Φεβρουάριο,  είχε αποστείλει με εγκύκλιο στα σχολεία.

Το βασικότερο όμως  είναι ότι δεν προβλέπεται πουθενά υποχρεωτική εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην περίπτωση των καταλήψεων παρά μόνο λόγω covid. Πολύ περισσότερο δεν προβλέπεται πουθενά η καταχώρηση απουσιών από όσους λείπουν από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Δυστυχώς μέσα σε αυτό το περιβάλλον η Υπουργός λέει ότι από αύριο κιόλας θα ξεκινήσουν εξ αποστάσεως μαθήματα πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι στους διευθυντές των σχολείων οι οποίοι κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι προφανώς αδύνατο να βγάλουν οποιοδήποτε πρόγραμμα.

Δεν περιμένουμε τίποτε πλέον απλά πράγματα:

Ανέλαβαν ευθύνες σημαντικές, με βαθμούς πολύ κάτω από τη βάση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου